Det å bytte bank er for mange et like stort steg som å kjøpe en ny bil eller flytte. Til tross for at de aller fleste bankene har flyttet seg vekk fra å være fysiske filialer der folk traff hverandre og snakket om økonomi til å bli en ren digital tjeneste, føler nordmenn fortsatt lojalitet til banken som betjener deres sparekonto, brukskonto, lån og kredittkort.

Nordmenn er utrolig dårlige på å sjekke hvilke finansielle vilkår de i dag har og hvilke de kan få. Dette tjener naturligvis de største bankene på. Visste du blant annet at DNB Nor aldri har vært i nærheten av å vinne ”årets billigste totalbank”-kåringen fra Norsk Familieøkonomi som kommer ut hvert eneste år? Allikevel strømmer kunder til banken så fort de er gamle nok til å ha en egen sparekonto. Forstå det den som kan.

Tall viser at en vanlig nordmann med boliglån kan tjene opp mot 1000 kroner hver eneste måned fra å bytte fra den dyreste til den billigste banken. Det er 12,000 kroner i året (eller 60,000 kroner over fem år om du vil få et litt lengre tidsperspektiv på det).

Hvorfor blir folk værende i de dyre bankene?

Skal man forklare hva man blir nødt til å tenke på når man bytter totalbank vil man altså ikke komme unna å analysere hvorfor folk har en høy terskel for å bytte bank. Vi har allerede brukt DNB Nor som et eksempel på den ”store stygge ulven” som tilbyr dårlige rentevilkår, men som stadig vekk tiltrekker seg flere og flere kunder. Spørsmålet er: hvordan henger dette sammen?

Det er ikke kun en vanesak for nordmenn å henvende seg til DNB når de skal opprette en bankkonto. For det finnes faktisk ganske mange fordeler ved å være tilknyttet en så stor bank. Tenk på stordriftsfordelene som DNB har på det norske markedet: ikke bare er de i en lederposisjon i form av omsetning og antall kunder, men det spekteret av finansielle tjenester og support er det ingen andre i Norge som kan matche. Mange synes, av åpenbare grunner, at det er utrolig tungvint å forholde seg til mange forskjellige banker samtidig og ønsker alt samlet på ett sted. Det er hovedargumentet for å beholde kundeforholdet sitt hos DNB.

Mer digitalisering gir mindre personlig support

Det vi ser er at desto mer digitaliserte bankene blir, desto vanskeligere er det å opprettholde god kundesupport – men allikevel er det lett å senke prisene. Spørsmålet blir jo da hvorvidt man vil kunne ta til takke med et mindre utvalg av låntyper og muligheter, men allikevel ønsker å bytte til en mindre bank for å få bedre rente. Eller kan det være fint og trygt å være hos den markedsledende banken hvis man skulle finne ut at man ønsker å ha absolutt alt samlet på et sted?

Hva er Norges billigste totalbank?

Som tidligere nevnt blir det utført forskjellige tester på nettopp dette hvert eneste år, og avisene er svært kjappe med å plukke dem opp og presentere dem som nyheter. Skandiabanken har vært den forbrukerbanken som har tronet øverst på listene i mange av de testene som har blitt utført mellom 2010 og 2017.

Du bør allikevel sjekke ut markedet og gjøre deg opp din egen mening før du bestemmer deg for å bytte bank. Det er også lurt å forhøre seg med din nye bank om hvor mye jobb det vil koste deg å bytte og om de har et slags automatisert system som gjør at boliglånet og dine andre privatøkonomiske forpliktelser enkelt kan dras over til ditt nye kundeforhold.