Med mindre du har bodd under en stein det siste tiåret, så har du helt sikkert fått med deg hvor enkelt det er å låne penger i dag uten at det er nødvendig å stille med sikkerhet. Bankene nærmest «strør penger» etter deg, og regjeringen ønsker nå å innføre et strengere regelverk mot annonsering for disse usikrede lånene. Men er det egentlig så enkelt å få lån som mange skal ha det til, og hvor stort lån kan man ta opp når man ikke stiller med sikkerhet?

Så mye kan du låne uten sikkerhet

Uansett hvor høy inntekt du har og hvor mye du ønsker å låne, så er det en øvre grense på hvor mye norske banker kan tilby sine kunder i usikrede lån. Den ligger på 600 000 kroner, som altså er makssummen for norske forbrukslån (Bank Norwegian er den eneste som tilbyr en så høy sum, de fleste andre banker opererer med 500 000). Det er slettes ikke alle banker som tilbyr usikrede lån som strekker seg så langt heller – og med en effektiv rente som gjerne ligger på mellom 10 til 20 prosent så er det kanskje greit å låne summer som er mindre enn dette. Hvor mye kan du «egentlig» låne…?

Det som gjør at disse lånene ofte er gjenstand for kritikk, er at det ikke finnes noe offentlig gjeldsregister som bankene kan forholde seg til. I praksis betyr det at de andre bankene ikke vet noe om gjelden din før den dukker opp på neste års selvangivelse. Innen en periode på 1-2 år kan du derfor ta opp flerfoldige forbrukslån uten sikkerhet i ulike banker, kanskje opp mot makssummen i hver eneste bank, slik at du på kort tid har sikret deg flere millioner kroner i usikrede lån.

Faktisk kan du legge inn søknader i flere banker samtidig. Dersom du blir akseptert hos den ene banken, så er sjansen svært stor for at du også får aksept på søknaden i den neste. Dette gjør at du i løpet av 5-10 minutter kan ta opp nærmest ubegrenset med lån.

Hvor lurt er det å låne mye?

Men de lærde strides kanskje ikke om at dette er en dårlig idé. Å ha forbrukslån på flere hundre tusen kroner koster mye nok i seg selv – og hvis man begynner å snakke om millioner, så skal man ha solid inntekt for å kunne betale tilbake det man har lånt. De fleste usikrede lån har en nedbetalingstid på inntil 15 år, som gjør at de månedlige avdragene vil bli veldig store. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at man holder seg til én bank og eventuelt låner makssummen der.