Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet hvor banken ikke tar sikkerhet i eiendelene dine. Slike lån har høy effektiv rente, men til gjengjeld kan du bruke pengene på hva du vil. Selv om forbrukslånet kan hjelpe til i vanskelige situasjoner er det viktig å tenke på hvordan du skal betale tilbake lånet så raskt som mulig. Her finner du noen gode råd på veien mot å gjøre nedbetalingstiden kortere.

Når ønsker du å være gjeldfri

Det første spørsmålet du bør stille deg selv er når du ønsker å bli gjeldfri. Maksimal nedbetalingstid på forbrukslån i Norge er fem år. Det er likevel ingenting i veien for å innfri lånet raskere. Rentene løper hele tiden på det resterende lånebeløpet. Hvis du øker månedsbeløpet, vil de totale rentekostnadene gå ned. Du kan også gjøre ekstra innbetalinger på lånet for å korte ned på løpetiden. Får du bonus, skattepenger eller feriepenger, kan disse komme godt med på nedbetalingen av forbrukslånet.

Hva koster et forbrukslån

Forbrukslån er dyre lån, siden banken tar stor risiko ved å låne ut penger uten sikkerhet for kravet. Derfor har slike lån en gjennomsnittlig rente på mellom 10 og 25 %. Det er effektiv rente du må se på for å finne den faktiske kostnaden på lånet. Denne viser deg hvor mye lånet vil koste i gjennomsnitt hver måned. Totalsummen på lånet blir mye lavere om du betaler ned fortere enn du opprinnelig hadde planlagt. Det gjør at du kan spare mye penger på å betale ned lånet raskest mulig.

Sett opp et realistisk budsjett

Hvis du vil framskynde nedbetalingstiden er det første du bør gjøre å lage et budsjett. Slik får du et helhetlig inntrykk av inntekter og utgifter. Hvis du forplikter deg til å holde budsjettet, blir det tydelig hva du bruker pengene dine på. De fleste bruker mye penger hver måned som vi ikke vet hva går til. Kanskje kan du droppe byturen, restaurantbesøket, eller den dyre jakka du har lyst på til fordel for et ekstra avdrag på forbrukslånet. Det kan nemlig spare deg for flere tusen kroner i renter og gebyrer.

Lag en plan for nedbetaling av forbrukslån

Det lønner seg å lage en plan for nedbetalingen hvis du har ambisjoner om å nedbetale fortest mulig. Tenk over hvilke utgifter du kan kutte ned på for å komme raskest mulig i mål. Kanskje finnes det også måter du kan øke inntekten din på, slik at du kan betale større månedlige avdrag på forbrukslånet.

Øk inntektene

Det finnes mange måter å øke inntekten på:

 • Be om lønnsøkning
 • Bytt til en bedre betalt jobb
 • Ta en ekstrajobb
 • Finn strøjobber
 • Selg ting du ikke trenger

Senk kostnadene

 • Spar på strømmen
 • Bytt strøm- eller telefonabonnement
 • Kutt unødvendige abonnementer på strømmetjenester
 • Handle billigere mat
 • Kutt ut feriereiser
 • Ikke kjøp ting du ikke trenger

Bør du refinansiere forbrukslån

Om budsjettet er stramt, og du har mye usikret gjeld fra før, kan du refinansiere for å nedbetale lånet raskere. Du vil da ta opp et nytt lån for å samle din eksisterende gjeld. Her er det lurt å sette seg godt inn i effektiv rente hos de ulike lånetilbydere slik at du kan velge det billigste lånet. Tar du opp et nytt lån med lavere rente kan du betale det samme beløpet hver måned, men innfri lånet raskere. Dermed blir totalsummen på lånet mye mindre. Har du mange lån å refinansiere, vil du også få bedre oversikt over privatøkonomien.

Sammenlign ulike lån uten sikkerhet

Det lønner seg alltid å sammenligne ulike tilbud for å finne det billigste lånet for deg. Du vet akkurat hvor mye penger du kan bruke på å nedbetale lånet hver måned når du har satt opp det budsjett. Jo lavere rente, dess mer av månedsbeløpet går til å betale avdrag. Når avdragene er større går det raskere å nedbetale lånet, noe som vil spare deg for mye penger totalt.

Gjør det selv

Det finnes flere måter å sammenligne lånetilbud på. Du kan blant annet gjøre det selv ved å søke lån hos flere forskjellige banker. På denne måten må du fylle ut et søknadsskjema i hver enkelt bank.

Bruk en låneagent

Du kan også bruke en låneagent. Dette er et selskap som har spesialisert seg på å hente inn tilbud om lån på minuttet fra samarbeidspartnere. Slik kan du spare tid på å sende inn en samlet søknad til låneagenten, som videreformidler denne til flere ulike banker. Dette er en gratis tjeneste på nett som gir deg mulighet til raskt å vurdere flere tilbud samtidig.

Prioriter forbrukslån først

Skal du komme deg raskere ut av gjelden, må du prioritere usikret gjeld først. Dette er nemlig den dyreste gjelden. Ved å sette opp budsjett og lage en god plan for tilbakebetaling, er du allerede kommet et godt stykke på vei mot målet. Når forbrukslånet er nedbetalt, vil du med en gang få en bedre personlig økonomi.