Hvis man trenger penger raskt, kan det være verdt å vurdere et lån uten sikkerhet. Kanskje finner man en ny sofa som hadde passet akkurat inn i stua i både størrelse og farge. Eller det har oppstått en vannlekkasje på badet eller noe annet akutt. Om sparekontoen ikke dekker hele beløpet, kan alle plutselig stå i situasjoner der man trenger penger raskt.

Ulike livssituasjoner

Mennesker står i mange ulike livssituasjoner. Man kan for eksempel havne i en uheldig situasjon etter en bilulykke, hvor kostnaden for reparasjon er uventet stor. Et lån uten sikkerhet kan også brukes til å bestille en billig sommerferie i januar, en måned hvor man gjerne har lite penger etter julefeiringen.

Hvis man trenger penger her og nå, og vet at feriepengene eller skattepengene er på vei, kan også forbrukslån være en midlertidig løsning. Når lønningen, ferie- eller skattepengene kommer inn kan man raskt og enkelt betale tilbake hele forbrukslånet.

Populære låneformål er:

  • Reiser og ferier
  • Betale uforutsette utgifter
  • Kjøpe nye møbler eller hvitevarer
  • Oppussing og renovering
  • Refinansiering av annen gjeld

Lån uten krav til sikkerhet

Et forbrukslån er også kjent som et lån uten sikkerhet. Det vil si at det er fullt mulig å låne penger selv man ikke eier noe som banken kan ta pant i. Et slikt lån er dyrere enn et boliglån eller billån, siden utlåner ikke krever sikkerhet i noe. Låntaker må likevel gjennom en kredittsjekk, og oppfylle noen bestemte krav for å få innvilget lånet:

  • Være minst 18 år
  • Ha fast inntekt av en viss størrelse
  • Fast adresse i Norge
  • Ha vært bosatt i Norge i minst tre år
  • Ikke ha betalingsanmerkninger eller inkassosaker

Forbrukslån til refinansiering av dyrere lån

Et forbrukslån trenger ikke gå til å betale reiser eller nye ting. Det kan nemlig være fornuftig å refinansiere tidligere usikret gjeld med et nytt forbrukslån med lavere rente. Å refinansiere vil si at man erstatter eksisterende gjeld med et nytt lån med bedre betingelser.

På denne måten kan man oppnå en lavere rente på lånene ved å samle dem i ett større lån. Det vil gi en lavere månedlig kostnad, samtidig som man får bedre oversikt over gjelden.

Fleksibelt lån

Mange velger å søke om forbrukslån fordi det gir stor økonomisk fleksibilitet. Når man får innvilget et forbrukslån kan man bruke det til hva man vil. Man velger selv hvor lang nedbetalingstid man vil ha, men lengden på nedbetalingstiden er maksimalt fem år. Mange banker tilbyr også avdragsfrihet for en periode, dersom man havner i en vanskelig økonomisk situasjon.

Nedbetaling over lenger tid

Forbrukslånet kan bidra til at du får dekket dine behov ganske umiddelbart. I stedet for å bruke lang tid på å spare til det du trenger, kan man kjøpe nytt med en gang og betale ned en fast sum hver måned.

Det er likevel viktig å vite at det koster mye å låne disse pengene i form av renter og gebyrer. Når man ser på effektiv rente, så viser denne hva lånet faktisk vil koste per måned. Det er mulig å betale ned forbrukslånet over fem år. Men husk at jo lenger nedbetalingstiden er, jo dyrere blir lånet.

Ikke betal mer enn du må

Som vi har sett, er det mange grunner til å søke om forbrukslån. Man bør likevel ha i bakhodet at det forbrukslån uansett er dyrere lån. Det er rente, nedbetalingstid og gebyrer som avgjør hvor mye man må betale for å låne pengene. Hvis man har bestemt seg for å søke om et usikret lån er det mye penger å spare på å sammenligne tilbud for å finne det billigste forbrukslånet.